ŚWIĘTO DOBREGO WINA
Czeskie i morawskie wina są znane i doceniane na całym świecie. Największe w Czechach regiony winiarskie znajdują się na południowych Morawach, bogatych w urodzajne gleby.
W winnicach, ulokowanych na stokach wzgórz, dojrzewają wyjątkowe owoce, z których powstaje wino o charakterystycznym, wspaniałym aromacie. To właśnie tutaj jesienią odbywają się największe winobrania.
Degustacja młodych win należy do tradycyjnych rytuałów miłośników wina. Próbowanie pierwszych młodych win, od dawien dawna, na Morawach i w Czechach rozpoczynano na św. Marcina. Podobnie jak Francuzi piją swoje Beaujolais Nouveau, Czesi od 11 listopada piją młode wino Świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem. Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia.
więcej:
www.wineofczechrepublic.cz,
www.jizni-morava.cz,
www.czechtourism.com
Degustacja młodych win należy do tradycyjnych rytuałów miłośników wina. Próbowanie pierwszych młodych win, od dawien dawna, na Morawach i w Czechach rozpoczynano na św. Marcina. Podobnie jak Francuzi piją swoje Beaujolais Nouveau, Czesi od 11 listopada piją młode wino Świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem. Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia.
więcej:
www.wineofczechrepublic.cz,
www.jizni-morava.cz,
www.czechtourism.com